ما آنقدر از تماشای فیلمها لذت میبریم که ممکن است ارزش آنها را دست کم بگیریم.
اگر به دنبال افزایش هوش خود هستید، همیشه میتوانید یک کتاب بخوانید، با افراد تحصیلکرده معاشرت کنید، مهارت تازهای را یاد بگیرید و با ورزش، خواب کافی و مصرف مغذیهای لازم برای مغز مراقب سلامتی خود باشید، اما علاوه بر این موارد گهگاهی میتوانید با تماشای تلویزیون و فیلمهای سینمایی هوشتان را افزایش دهید.
البته باید دقت عمل لازم را در انتخاب نمایشها و فیلمهایی که میخواهید به تماشای آنها بنشینید داشته باشید. محتواهای آموزشی، مانند برنامههای مستند و برنامههایی که به امور جاری میپردازند بهترین گزینههای شما هستند، چرا که معلومات عمومی شما را افزایش میدهند و باعث رشد گنجینه محاوره شما میشوند. حتی گاهی این سبک از محتوا میتواند به شما کمک کند تا علاقمندی تازهای را کشف کنید که میتوانید آن را به یکی از سرگرمیهایتان تبدیل کنید.
در کنار برنامههای مستند و برنامههایی مانند اخبار، گاهی میتوانید به تماشای فیلمهایی مانند هشت فیلمی که در ادامه ذکر میشوند بپردازید. این فیلمها نه تنها میتوانند علاقه شما در برخی موضوعات تازه را به اوج برسانند، بلکه درسهای زندگی و کاری ارزشمندی را نیز ارائه میکنند.
8- Inside Out زیر و رو (۲۰۱۵)
این فیلم از تولیدات پیکسار است. با این وجود، آنطور که چارلی جِین آدامز (یکی از بنیانگذاران i09 و مولف کتاب پرفروش همه پرندگان در آسمان) توضیح میدهد، این داستان که درباره دختر جوانی به نام رایلی است که برای سازگاری با شرایط یک شهر جدید تلاش میکند استعاره توسعه یافتهای از تغییراتی است که همینطور که بزرگتر میشوید در قلب و روح شما به وجود میآید. عواطف متضادی که ظاهر میشوند، شرایط عاطفی کودکی را نشان میدهند که همینطور که با بلوغ آشنا میشود، تغییر میکند و دگرگون میشود. به علاوه این فیلم پیچیدگی روشهای تعامل احساسات مختلف را با یکدیگر نیز بررسی میکند.
در طول این فیلم، احساسات رایلی یعنی شادی، ترس، اندوه، انزجار و خشم، روش مدیریت شرایط دشوارتر و ترک مفروضات گذشته خود درباره اینکه کدام وضعیت عاطفی از همه بهتر است را کشف میکنند. علاوه بر این، فیلم زیر و رو مروری بر روشهای نگهداری خاطرات در مغز دارد و نشان میدهد که چطور با مراجعه مجدد شما به آنها در طول زمان دستخوش تغییر میشوند.
اگرچه این فیلم برای کودکان ساخته شده است، اما همه اینها درسهای ارزشمندی هستند که کارآفرینان باید در جریان سفر کارآفرینی خود آنها را یاد بگیرند.
Limitless -7نامحدود (۲۰۱۱)
این فیلم مهیج با بازیگری برَدلی کوپر، به زندگی اِدوارد مورا میپردازد. او نویسندهای است که درگیر برخی مشکلات است و در همین حال، با داروی محرکی به نام NZT-48 آشنا میشود. این قرص مرموز به او قدرت استفاده کامل از مغزش را میدهد که به نوبه خود، به طرز قابل توجهی باعث بهبود زندگیاش میشود.
با وجود اینکه چنین دارویی حداقل به صورت قانونی یا با چنین قدرتی وجود ندارد، اما فیلم نامحدود شما را برای تفکر هوشمندانهتر، « پرایم (prime) »میکند. بر اساس تعریف مجله روانشناسی امروز، پرایم یک شکل ناخودآگاه از حافظه انسان است که به تشخیص ادراکی کلمات و اشیا میپردازد. به عبارت دیگر، پرایم به فعالسازی تداعیها یا تجسمهای خاص در ذهن، درست قبل از انجام یک عمل یا وظیفه اشاره دارد. به عنوان مثال، اگر کلمه «زرد» را مشاهده کنید تشخیص کلمه «موز» برای شما کمی سریعتر خواهد شد. دلیل این امر این است که کلمات زرد و موز با هم قرابت نزدیکی در ذهن دارند.
The Imitation Game –6بازی تقلید (۲۰۱۴)
این فیلم روایتگر داستان ریاضیدانی به نام آلن تورینگ (مشهور به پدر محاسبات نوین) در زمانی است که در یک عملیات بریتانیایی بازگشایی رمز همکاری میکرد، که در نهایت باعث شد که جنگ جهانی دوم سریعتر به پایان برسد.
بازی تقلید سوابقی از تورینگ و اینکه چگونه بنیاد رایانهها و هوش مصنوعی را با اختراع یک «ماشین جهانی» پایهگذاری کرد را نمایش میدهد. در عین حال این فیلم نبوغ انسان را نیز تحسین میکند، شما را تشویق میکند تا به چیزهای بزرگتری فکر کنید و به شما انگیزه میدهد تا بیشتر درباره تورینگ، دستگاهی که ساخت و تستی که به نام او ثبت شده است به کسب اطلاعات بپردازید که اگر در حوزه تکنولوژی فعالیت میکنید، برای شما سودمند خواهد بود.
Memento-5 یادگاری (۲۰۰۰)
این یک داستان کارآگاهی از کریستوفر نولان درباره لئونارد (گای پیِرس) است. لئونارد مردی است که قادر به ثبت خاطرات جدید در ذهن نیست و در عین حال، به دنبال قاتل همسرش است. این فیلم از میانه ماجرا شروع میشود و به تدریج به ابتدای داستان بر میگردد تا تماشاگر نیز همان احساسات لئونارد را تجربه کند.
جابجایی بین این داستانهای غیرخطی میتواند توجه و تصور شما را تقویت کند، چرا که شما را وادار میکند تا نتیجهگیری خودتان را داشته باشید. اما از همه مهمتر، فیلم یادگاری اهمیت تکنیکهای حافظه را به نمایش میگذارد.
Good Will Hunting –4 ویل هانتینگ نابغه (۱۹۹۷)
این فیلم که برنده اسکار نیز شده است درباره یک سرایدار در دانشگاه MIT است که ذهنی در حد یک نابغه دارد و گذشته سختی داشته است. این فیلم برای معادلات پیچیده ریاضی خود واقعاً از یکی از استادان دانشگاه MIT استفاده کرد و علاوه بر این، مباحث ادبی و فلسفی فوق العادهای نیز بین ویل و دکتر شان مگوایر (رابین ویلیامز) جریان پیدا میکند. ارزشمندترین درسهایی که میتوان از فیلم ویل هانتینگ نابغه آموخت این است که یادگیری منحصر به درس و دانشگاه نیست، هیچ چیزی «کامل» نیست و عواطف و رابطهها برای انسان بسیار حائز اهمیت هستند.
Primer –3 آغازگر (۲۰۰۴)
نویسنده، کارگردان و یکی از بازیگران این فیلم شِین کاروث است که در رشته ریاضیات مدرک دانشگاهی دارد و سابقه کار مهندسی نیز داشته است. آغازگر یک ماجرای علمی تخیلی درباره دو مهندس است که به شکل اتفاقی روش مسافرت در زمان را کشف میکنند. این فیلم یک ساختار غیر خطی دارد (همانند فیلم یادگاری) به مفاهیم فلسفی سفر در زمان میپردازد و درباره تئوریهای پیچیده علمی و فیزیکی اثر مایسنر و نمودار فاینمن بحث میکند.
این فیلم را از این لحاظ که برای بازچینی طرح داستان به منظور حل معمای پیچیده آن به چندین بار مشاهده نیاز دارد، میتوان با مکعب روبیک مقایسه کرد.
A Beautiful Mind –2یک ذهن زیبا (۲۰۰۱)
الهام بخش این فیلم، زندگینامه پرفروش اقتصاددان و ریاضیدان برنده جایزه نوبل جان فوربز نَش است. این فیلم که برنده جایزه اسکار نیز شده است، روی کشف نظریه تعادل نَش تمرکز میکند که بر طبق توضیح اینوِستوپدیا، مفهومی از نظریهی بازی است که در آن بهترین نتیجه بازی نتیجهای است که در آن هیچ بازیکنی پس از در نظر گرفتن انتخابی که حریف انجام میدهد، انگیزهای برای انحراف از استراتژی منتخب خود نداشته باشد. به عبارت دیگر، اگر رفتار دیگران ثابت باشد فرد تمایل ندارد رفتار خود را تغییر دهد و به عکس، مایل است که با یک رفتار ثابت به کار خود ادامه دهد.
این ممکن است گیجکننده به نظر برسد، اما اقتصاددانان از همین نظریه استفاده کردهاند تا نشان دهند که شرکتهای رقیب چگونه قیمتهای خود را تعیین میکنند، دولتها چگونه باید مزایدات خود را طراحی کنند تا بالاترین پیشنهادها را دریافت کنند و با استفاده از این نظریه، تصمیمات گهگاه خودشکنانهای که گروهها اتخاذ میکنند نیز توضیح داده شده است. علاوه بر اینها، نظریه تعادل نَش به اقتصاددانان کمک میکند تا درک کنند که چگونه ممکن است که تصمیماتی که به نفع یک فرد هستند، به ضرر گروه تمام شوند.
Pi –1 پی (۱۹۹۸)
این فیلم مهیج، سورئالیست و روانشناسانه که نویسنده و کارگردان آن دارِن آرونوفسکی است، داستان یک نظریهپرداز اعداد بیکار به نام مکس است که از سردردهای خوشهای، پارانویا، توهم و اختلال اضطراب اجتماعی رنج میبرد. این فیلم به دلیل در بر گرفتن موضوعاتی از دین و عرفان گرفته تا رابطه جهان با ریاضیات قابل توجه است. مکس درگیر این موضوعات میشود تا کلید آشفتگی که در همه جا ما را احاطه کرده است را پیدا کند، که میتواند از آن برای پیشبینی همه چیز، از جمله بازار سهام استفاده کند.
آشنایی با این موضعات بی نهایت جالب است، اما برداشت اصلی از این فیلم میتواند خطرات جستجوی مستمر برای چیزی باشد که ممکن است اصلا وجود نداشته باشد. به علاوه، هرچقدر هم که تحصیلات داشته و مطلع باشید، باز هم نمیتوانید آینده را پیشبینی کنید.
به نظر شما چه فیلمهایی باعث تقویت بهره هوشی شما میشوند؟ ضمناً اگر فیلمهای مورد نظر شما مورد تحسین منتقدان قرار نگرفتهاند یا زیاد پیچیده نیستند جای نگرانی وجود ندارد. یک تحقیق نشان داده است که حتی فیلم های مُهمل نیز ممکن است به افزایش هوش شما کمک کنند.
غلامرضا دبیری